Ķirbju salāti

Sastāvdaļas:

  • 1 kg ķirbja
  • 1 l ūdens
  • ½ tējkarotes stēvijas pulvera (glikozīds 90%)
  • Gabaliņš kanēļa standziņas
  • 7 krustnagliņas
  • Kaltēta apelsīna miziņa
  • 1 tējkarotes citronskābes

Pagatavošana: Katliņā ielej ūdeni, ieber garšvielas un kubiņos sagrieztus ķirbjus. Ūdenim ķirbji mazliet jāpārsedz. Katliņu ar ķirbjiem liek uz lēnas uguns un tiklīdz marināde sāk vārīties, uguni izslēdz. Ļauj zem vāciņa atdzist. Ja ķirbji nav ātri šķīstoši, tos var mazliet pavārīt. Ja marināde liekas par maigu, to var uzlabot pievienojot gan steviozīdu, gan citronskābi pēc savas gaumes.


Ievārījumi

Sastāvdaļas:

  • 8 l skābenas ogas (piem. upenes)
  • 2-3 ēdamkarotes stēvijas lapu pulvera (nejaukt ar RebA 90-97% pulveri!!!)

Pagatavošana: Ogas savāra ar lapu pulveri. Pilda sterilās burkās un hermētiski noslēdz. Uzglabā vēsā pagrabā. Līdzīgi gatavo pārējo ogu ievārījumus. Ja ogas ir saldākas, var likt mazāk pulvera, piem., saldajiem ķiršiem pietiek ar uz pusi mazāku lapu pulvera daudzumu.


Kompoti

Litra burkā ieliek svaigu apmēram 7-10 cm garu stēvijas zariņu vai ieber 1/2 tējkarotes stēvijas lapu pulvera. Ieber notīrītas ogas un pārlej ar novārītu, atdzesētu ūdeni. Liek pasterizēt kā parasti gatavojot kompotus.

NB! Asortus var veidot pēc savas gaumes, tomēr, ja augļi vai ogas ir skābākas, tad stēviju pievieno vairāk.
NB! Jāuzmanās, lai saldos ķiršus nepārsaldinātu.
NB! Garšīgi ir bumbieru kompoti, tiem gan jāpievieno kaut kas skābens, piemēram, upeņu, jāņogu sula, Kaukāza plūmītes, parastās plūmes, vai arī vienkārši citronskābe.
NB! Kaukāza plūmītes vienas pašas ir skābas, bet labas kopā ar bumbieriem.
NB! Interesants kompots izdodas liekot 1/3 Kaukāza plūmītes un 2/3 sagrieztus kabačus.


Dārzeņu sautējumi

Visiem dārzeņu konserviem, sautējumiem marinādēs cukura vietā var likt stēvijas pulveri. To pavāra, pakarsē, jo tad saldums produktos sadalīsies vienmērīgi. Daudzumu katrs pievieno pēc savas gaumes, bet ieteicams likt uz pusi mazāk stēvijas lapu pulveri, nekā kompotos. Dārzeņu sautējumus, biezeņus un kaviārus savāra ar stēvijas pulveri un citām garšvielām, karstus pilda burkās, hermētiski noslēdz, taču dārzeņi ar kabačiem labāk glabājas, ja tos vēl pasterizē.


Stēvijas sīrups (pašu sagatavots)

Nogriež stēvijas zarus un, sasietus slotiņās, izkaltē vai izmanto jau gatavu lapu pulveri. Sausās lapas nobrauka un no tām kafijas dzirnaviņās samaļ, iegūstot stēvijas lapu pulveri. Stiebri ir cieti, tos nevar samalt un tāpēc tos sagriež ar dārznieka šķērēm 1,5-2 cm garos gabaliņos. Sagriezto stēviju pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 8-10 stundām, lai droga izmirkst un izvelk saldumu. Visu masu ielej katliņā un uzvāra. Tad liesmu samazina un 2-3 stundas vāra uz lēnas uguns. Šķidrumu nokāš un uzvāra, sapilda pudelēs, atdzesē un uzglabā ledusskapī, taču šķidrums nav hermētiski jānoslēdz.
Pāri palikušajiem biezumiem atkārtoti var vairākas reizes uzliet ūdeni un atkal pāris stundas pavārīt uz lēnas uguns. Pirmais iegūtais šķidrums ir vissaldākais, tomēr arī pārējie šķidrumi satur daudz salduma. Sīrups kļūst koncentrētāks, ja to vēl patvaicē. Iegūtais sīrups ledusskapī uzglabājās bez bojāšanās pat gadu un ilgāk.
Ir gadījumi, kad mājās gatavotais sīrups veidojis želejai līdzīgu struktūru. Tam par iemeslu varētu būt pārlieku ilga sīrupa tvaicēšana.


Ābolu čatnijs

Čatnijs – tā ir augļu, garšvielu, etiķa un cukura dažādas kombinācijas un dažāda asuma pakāpes, sākot no pavisam maiga, līdz gana asam. Čatniju var pielietot dažādos veidos: ¼ tases čatnija pārlej krēmveida sieram un pasniedz ar sāļajiem krekeriem vai kokteiļa maizītēm; Pievieno 1 ēdamkaroti iemīļotajai salātu mērcei un iegūsti pilnīgi citu garšu. Pievieno ¼ tases čatnija rīsiem un var iegūt eksotiskas garšas “plovu”.
Pārsmērē brokastu sviestmaizes ar čatniju citu garšvielu vietā. Var pievienot pusi uz pusi ar majonēzi. Var pasniegt kopā ar batātēm vai kartupeļiem.

Sastāvdaļas:

  • 450-500g ābolu
  • ¼ tējkarotes kajenas piparu
  • 450-500 g sīpolu, sasmalcinātu
  • ¼ tējkarotes samalta ingvera
  • ¼ tējkarotes malta kumina
  • 2 daiviņas ķiploka, sasmalcinātas
  • ¾ tases gaišo rozīņu
  • 1 tējkarote sinepju sēklu
  • 2 tējkarotes sāls
  • ¼ tējkarotes sinepju pulvera
  • 1/8 tējkarotes stēvijas pulvera (95% steviozīda)
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas
  • 2 ½ tases iesala vai ābolu sidra etiķa

Pagatavošana: Nomizo ābolus, izņem serdes un sagriež šķēlēs. Katlā liek ābolus, pievieno sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno rozīnes. Pievieno sāli, stēviju, etiķi un pārējās garšvielas, labi samaisa. Liek čatniju uz mazas uguns un sagaida, kamēr uzvārās. Turpina vārīt uz lēnas uguns 30 minūtes, regulāri apmaisa. Masai pievieno tomātu pastu un vēl pavāra 7-8 minūtes. Masai jābūt pabiezai, tāpēc maisīšana jāturpina diezgan bieži.
Gatavo masu liek sterilās burkās un pasterizē 10 minūtes. Čatnijs ir ieguvis garšas buķeti aptuveni pēc 3 nedēļām.


Kā vēl pielietot stēvijas sīrupu...

Sīrupu var pielietot gatavojot dažādus konditorijas izstrādājumus.
Cepot plātsmaizes, sīrupu pielej krējumam, ar ko tās pārlej.
Biezpiena masai sīrupu pievieno pēc garšas.
Lieliski izdodas pagatavot piparkūkas ar cigoriņu sīrupu, mīklu saldinot ar stēvijas sīrupu un pievienojot smalki samaltu pulveri.
Arī cepot olu biskvītu, olas dzeltenumu saputo ar stēvijas sīrupu.
Pie putrām, sacepumiem, mīklas un cepumiem var likt arī stēvijas lapu pulveri, bet tad ir grūtāk noteikt tā daudzumu pēc garšas.
Visās minētajās receptēs var izmantot arī citus stēvijas produktus, piemēram, stēvijas pulveri RebA 90%, RebA 97%. Šajos gadījumos jāatceras, ka RebA pulveri būs ievērojami saldāki par vai nu pašu sagatavotu vai gatavu pirktu stēvijas lapu pulveri.

 
  • Latvian
  • Russian (CIS)

Meklēt

© 2010 stevija.lv | Visas tiesības aizsargātas
Web site currency conversion