Augs stēvija, no kura tiek iegūts stēvijas ekstrakts, nāk no Dienvidamerikas. Stēvija ir sastopama Amambai kalnos Paragvajas ziemeļu austrumos un Dienvidbrazīlijā. Vietējie iedzīvotāji jau gadsimtiem ilgi izmantojuši šo augu saldināšanai un ārstēšanai. Stēvija, nākot no asteru dzimtas, ir iemantojusi vairākus nosaukumus, piemēram: meduslapa, saldā Paragvajas zāle, saldā lapa, saldākais pasaules augs, Yerba Dulce, Erva Doce, Ka’a He’e, Zuca-Ka'a un Ka'a-yupe.
  • Paragvajas vietējie iedzīvotāji – Guarani indiāņi un viņu kaimiņi, jau gadsimtiem ilgi ir izmantojuši stēvijas augus zaļo un ārstniecības tēju saldināšanai. Pirmie Eiropas pārstāvji, kas iepazina stēvijas augu bija spāņi 16. gadsimtā.
  • Tikai 1887. gadā doktors Moises S. Bertoni savā zinātniskajā darbā par Paragvajas augiem ir pirmo reizi oficiāli aprakstījis stēviju. Jau 1908 stēvijas audzēšana ir ieguvusi plašu izplatību auga īpašību dēļ.
  • 1931. gadā franču zinātnieki ir atklājuši stēvijā esošās vielas steviozīds un rebaudiozīds, kas pamatā arī nodrošina stēvijas saldumu.
  • Otrā Pasaules kara laikā sabiedroto aliansē bija aktualizēts jautājums par stēvijas izmantošanu cukura vietā, kas tolaik katastrofāli pietrūka. Tomēr, tā laika tehnoloģijas nav ļāvušas uzsākt lielu apjomu stēvijas saturošu preparātu ražošanu.
  • 1955. gadā ir izdota pirmā zinātniskā publikācija par stēviju, kur arī ir izanalizēta auga struktūra un īpašības.
  • 1970-1971. gadā Japānā mākslīgo saldinātāju izmantošanas aizliegumu dēļ, stēvija ir kļuvusi populāra un aizsākta stēvijas industriālā ražošana.
  • 1980. gadā Brazīlija oficiāli ir atļāvusi pārtikā lietot stēviju;
  • 1985. gadā Ķīna ir oficiāli atļāvusi lietot pārtikā stēviju;
  • 1981. gadā stēvija jau sasniedz 41% no Japānā izmantotā saldinātāju daudzuma, kas gadā sastāda ap 50 tonnām stēvijas ekstrakta.
  • 2008. gadā oficiāli atļauta stēvijas lapu pamatvielas rebaudiozīda A kā pārtikas piedevas pielietošana ASV.
  • 2009. gadā Francijā rebaudiozīds A ir oficiāli ir atļauts lietošanai pārtikā.
  • Šodien praktiski visā pasaulē lieto stēviju kā pārtikas saldinātāju.

Mūsdienas – stēvija ir atļauta un plaši tiek lietota kā pārtikas piedeva vairākās pasaules valstīs, kā piemēram, Dienvidamerikā, Mazāzijas reģionā, Ķīnā, ASV, Krievijā, Japānā, Austrālijā, Dienvidkorejā, Izraēlā, Jaunzēlandē.

 
  • Latvian
  • Russian (CIS)

Meklēt

© 2010 stevija.lv | Visas tiesības aizsargātas
Web site currency conversion